Boccia is een indoor balspel dat gespeeld wordt met 6 rode, 6 blauwe lederen ballen en 1 witte doelbal, ook wel de ‘jack’ genoemd. De sport is sinds 1984 een officieel erkende Paralympische sport. Boccia is 1 van de 3 Paralympische sporten die geen evenknie kennen in het Olympische circuit. Misschien daarom dat de sport zo populair is onder paralympiërs, want in 2008 werd de sport in 50 landen professioneel uitgeoefend.

Ook België doet het goed op internationaal vlak met een zilveren medaille in 2011 op de World Open in Belfast en een bronzen medaille in 2012 op de Paralympische spelen van Londen. In juli 2015 behaalden ze de gouden medaille op het Europees kampioenschap in Guildfort 2015 en verzekerden daardoor hun plaats op de Paralympische spelen te Rio de Janeiro in Brazilië. Wij zijn daarom ook fier dat één van onze leden, Julie Lamberechts, deel uitmaakt van de nationale selectie.

Het spel wordt afhankelijk van de classificatie van de spelers gespeeld door het werpen van de ballen met de hand, de voet of met een hulpstuk in de vorm van een goot. De classificatie gaat van BC1 tot BC4 en verschilt naar gelang de vorm van de handicap. De sport wordt zowel individueel gespeeld als in team of in pair.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk ballen zo dicht mogelijk tegen de witte ‘jack’-bal te leggen binnen de beschikbare tijd. Elk spel bestaat uit vier tot zes ends, dat kan worden verlengd met één extra end bij een tie-break.

Wil je een Bocciaspel met je eigen ogen zien? Kom gerust een kijkje nemen tijdens onze trainingen of op één van de vele kampioenschappen.